Xmas Brew Off

I desse tider med edelgran og mindre edle graner er det tradisjonen tru klart for ein Xmas BrewOff. Dessverre var skandala allereie eit faktum før juleøltesten skulle starte. I mitt førre forsøk på å gjere blot med eit Redale, kom eg til å setje på dei feminine juleølkorkene på ølet til ære for Raudskjegg(Tor med hammaren).

I etterkant var vel det like lurt som å få ein svart katt til å knuse eit speil, under ein stige, medan den riv blada av ein firkløver på fredag den 13. For den som har vore på vestlandet i romjula har ein allereie merka arbeidet til Nornene Urd, Verdande og Skuld. Litt ruskever var sjølvsagt ikkje nok for nornene. Her måtte det verre skjebne til. Det gjekk ut over Tredje vers. Eg veit ikkje kva seid som er lagt over brygget, men om lag annakvar flaske har meir til felles med Champagne enn med øl. Det betyr at det bli opning over vasken i uvisse om spruten står eller ikkje? Trøysta er at Raudskjegg faktisk ser raud ut i godt motlys.

img_0247

Tilbake til BrewOff’en er nok ein gong Sambryggeriet som står for andre halvdel av testen. Det vil seie for å auke sjansane sine så har dei ikkje mindre enn to brygg med i testen i år. Det er vel og å ta i når ein seier det var Sambryggeriet, sidan det var eit sololøp av Knoll, med hjelp frå Gauken. Med tanke på bryggefrekvens saman så haller det vel mot namnebyte til Enkeltbryggeriet. Sjølvsagt antyder eg ikkje at dei er litt enkle.

skjermbilde

Alle tre deltakarane i årets BrewOff er basert på Bryggselv sine Nøgne Ø, God jul sett. Den første deltakaren er Rudolf spesial frå Djupdalsbrygg. Dei to andre deltakarane er Sju Sortar Jul frå Sambryggeriet, der den eine inneheld eikechips og den andre ikkje.

img_0351

Sidan det kom skuldingar om partisk dømming frå Sambryggeriet i fjor, vurderte eg ein blindtest i år. No er eg verken blind, eller svaksynt. Faktisk brukar eg ikkje briller ein gong, men eg såg eg bomma på nokre bokstavar på nedste linja på førre synstest, så det lyt vere nær nok. For å vise kor seriøst eg tek det publiserer eg notatane frå smakinga.

img_0360

Men ikkje for å forgripe spaninga startar sjølvsagt ein BrewOff med sjekk av karbonering. Dette er ein type øl der eg tykkjer det ikkje skal vere alt for mykje kolsyre, men samtidig så må det vere nok til at øl ikkje kjennest flat. Ingen av kandidatane gjer seg bort, men eg føler Rudolfen sprudlar litt meir enn dei to andre.  Eg veit ikkje om det er mangel på eikechips, men 7 sorter uten eik er synleg lysare enn dei to andre.

img_0355

Når det skal vere sagt så prøvde Sambryggeriet å score billege poeng med juletopper, sjølvsagt uten å gjennomføre det skikkeleg.

img_0353

Det er viktig å ha nok snack til å bryte smakane. Utvalet i år er supersunn potetgull (35 % mindre fett, noko som sikkert må vere slankande?), peanøtter og gul Kina.

img_0358

Ved tidlegare testar er det tydleg at Speidelen klarar å få ut meir smak frå maltet, enn Grainfatheren klarer. I dette tilfelle er eg ikkje sikker på om det var positivt. Det er mykje sterke smakar i maltet i dette brygget, og ein treng nok lagring for å få balansen i orden. Her tykkjer eg at begge dei to Sju Sortane fell igjennom. Eg trur at eitt års lagring vil gje eit nydeleg øl til neste år. I Rudolf har smakane satt seg meir, og eg tykkjer ølet er meir balansert. Dessverre er det eit særs sterkt øl, og etter balansen kom på plass kan ein skimte alkoholsmaken i brygget. Dette har endra seg sidan sist gang eg smaka ølet, då balansen sat betre.

img_0359

Vinnaren av årets Xmas BrewOff er Robin Hood Porter. Dette blei ein knakande god porter, og sidan Tredje vers er av varierande kvalitet blei det porteren som var kongen av julebordet. Sjølv systera mi som ikkje likar mørkt øl likte denne. Som ein god nummer to kom Rudolf spesial, noko som gir dei siste to plassane til Sambryggeriet. Nok ein gong kjem Djupdalsbrygg med knakande god forbruksjournalistikk.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s